top of page

A targoncák és a károsanyagkibocsátás

Ha olyan vállalkozása van, amely raklapok, nagy mennyiségű anyag mozgatásával jár, akkor valószínűleg van egy targoncája, vagy egy targonca vásárlását fontolgatja. A vásárláskor érdemes figyelembe venni, hogy a targoncák éppen úgy hozzájárulhatnak a globális felmelegedéshez az üvegházhatású gázok és vegyszerek kibocsátása révén, mint sok más ipari gép. A szén-dioxid-kibocsátás világszerte növekszik, ezért fontossá vált a vállalatok felelőssége is a környezetileg fenntartható technológiák alkalmazásában, hogy a bolygó élhetőségét megőrizzük. Ez a cikk bemutatja, hogy milyen problémákat okozhatnak az üvegházhatást okozó gázok, különösen a szén-dioxid, és hogyan mérsékelheti Ön és vállalkozása ezeket a hatásokat, például egy elektromos targonca kiválasztásával. Olvasson tovább, és megmutatjuk, hogyan válhat környezetbaráttá vállalkozása, úgy, hogy közben a kiadásait is mérsékeli.Miért veszélyes a túl sok szén-dioxid?

A szén-dioxid üvegházhatású gáz. Az üvegházhatású gázokat az emberek fosszilis tüzelőanyagok, például benzin elégetésével állítják elő, amelyet olyan gépekben használnak, mint a hagyományos dízel- vagy gázüzemű targoncák és autók. Ezek a gázok jelenleg a valaha feljegyzett legmagasabb szinten vannak, és ha nem teszünk komoly lépéseket, valószínűleg nem fognak csökkenni.

A szén-dioxid a légkörbe kibocsátott üvegházhatású gázok 75%-át teszi ki, és körülbelül 1000 évig is megmarad, ezért fontos alternatív energiaforrást találni a fosszilis tüzelőanyagok helyett.

Fontos figyelembe venni, hogy az egyes országok évente mennyi üvegházhatású gázt bocsátanak ki, mivel kialakíthatunk egy mintát, és megpróbálhatjuk az egyes országok problémáit egyénileg megcélozni.Mennyi szén-dioxid szabadul fel a világon?

Az Atlantic Consulting által végzett tanulmány szerint, a különböző országokban eltérő szintű a szén-dioxid-kibocsátás, és nem meglepő, hogy ezek többségét a nehézipar és a gépek, például a targoncák és más üzemek okozzák.

Ausztráliában 789 g CO2/kWh villamos energiát használnak fel. Aláírták a párizsi klímaegyezményt, és 2030-ig 26-29%-kal kívánják csökkenteni kibocsátásukat . Kibocsátáscsökkentési alapjukat (EMF) arra használják fel, hogy segítséget biztosítsanak a vállalkozásoknak és a gazdálkodóknak, hogy csökkentsék a károsanyag kibocsátásukat.

Japánban 572 g CO2/kWh szén-dioxid szabadul fel. 2018-ban Japán létrehozta Stratégiai Energiatervét, amelynek céljait 2030-ra tűzték ki. A terv a szénfelhasználás 32-ről 26 százalékra való csökkentését, a megújuló energiaforrások 17 százalékról 22-24 százalékra való növelését, az atomenergia 6-ról 20-22 százalékra való növelését tűzte ki célul.

Európa is azon dolgozik, hogy csökkentse szén-dioxid-kibocsátását. Az EU jogszabályt fogadott el annak érdekében, hogy 2030-ig legalább 40%-kal csökkentse a kibocsátást – az EU 2030-ig szóló éghajlat- és energiakeretének részeként, valamint a Párizsi Megállapodáshoz való hozzájárulásaként. Ez többféle módon valósul meg, többek között: a megújuló energiáról, az energiahatékonyságról és az energiaunió irányításáról és az éghajlati fellépésről szóló jogszabályok tartalmazzák a részleteket.

Ugyanez a tanulmány rámutat arra, hogy bár az elektromos targoncák nem bocsátanak ki kipufogógázt, a hagyományos ólom-savas akkumulátorok használata továbbra is hozzájárulhat a környezet pusztításához. A lítium-ion akkumulátorral ellátott targoncák használata azonban jóval kisebb környezetkárósító hatással bír.

Lítium-ion akkumulátorok és károsanyag-kibocsátás

A lítium-ion akkumulátorok nagy energiamegtakarítást jelentenek a hagyományos akkumulátorokhoz képest. Ha targoncát szeretne vásárolni, de aggódik a környezeti hatások miatt, akkor olyan targoncát érdemes választani, amely lítium-ion akkumulátorokkal működik. A lítium-ion akkumulátorokat körülbelül 30 éve használják, de csak a közelmúltban nőtt az akkumulátorok mérete és kapacitása olyan mértékben, hogy már nagyobb gépekkel is működnek, nem csak laptopokkal és mobiltelefonokkal, ahogyan eredetileg tervezték. A lítium akkumulátorok ma már nagyobb gépekhez is használhatók, például elektromos targoncákhoz, autókhoz és kerékpárokhoz. A lítium könnyű fém, ami azt jelenti, hogy ideális nehéz berendezésekhez, például targoncákhoz, mivel nem jelent túl sok plusz súlyt, és rengeteg energiát képes tárolni kémiai kötéseiben, amelyek egyenletes sebességgel szabadulnak fel.Miért fontosak a lítium-ion akkumulátorok a targoncák számára?

Felmerülhet a kérdés, hogy mi az összefüggés a targoncák, a lítium-ion akkumulátorok és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése között. Nos, mivel a hagyományos targoncák savas akkumulátorral vagy fosszilis tüzelőanyaggal működnek, ezért erősen hozzájárulnak a környezetszennyezéshez. A lítium-ion akkumulátorok használatával azonban a targoncák új generációja kelt életre, amelynek környezetre gyakorolt hatása messze elmarad az eddig használatos hagyományos technológiákétól. Könnyű, olcsó fenntartani, és környezetbarát.

A hagyományos ólom-savas akkumulátorok károsak a környezetre, és amikor lebomlanak, káros vegyszereket bocsátanak ki a levegőbe és a talajba. A lítium-ion akkumulátorok kevesebb töltést igényelnek, mint az ólom-savas akkumulátorok, így kevesebb energiát fogyasztanak, energiát takarítanak meg. Az energiafelhasználás csökkentése nemcsak a környezet védelmét szolgálja, hanem hosszú távon olcsóbb is, mivel a lítium-ion töltése kevesebb időt vesz igénybe, és több energiát tárol, mint az ólomsavas.


Targonca vásárlás környezet kímélő és pénztárca barát módon

Fontos, hogy alaposan tájékozódjon, mielőtt nagyobb gépet vásárolna vállalkozása számára, ezért reméljük, hogy ez az útmutató segített feltárni a dízel- és akkumulátoros járművekkel kapcsolatos összefüggéseket, és megmutatta a lehetséges alternatívákat, mint például a lítium-ion előnyeit. Az emberi faj sok kárt okozott a bolygón, és most itt az ideje, hogy helyrehozzuk, úgy, hogy közben spórolhatunk is. A fosszilis tüzelőanyagok visszaszorítása nagymértékben csökkenti az üvegházhatást okozó gázok mennyiségét a légkörben, így a lítium-ion akkumulátorral ellátott targonca vásárlásával máris tettünk egy lépést a fenntarthatóság jegyében.


A LI-ION akkumulátorokról részletesen itt olvashat.

Ha további kérdése van, keresse kollégáinkat!17 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page